Wat doet een diëtist

Vandaag, 19 september is het de dag van de diëtist, een mooi moment om eens stil te staan bij wat een diëtist nou precies doet. Als diëtist adviseer ik mensen over hun voedings- en leefpatroon, waardoor je gezondheidsproblemen kunt verminderen of voorkomen.

Veel mensen denken dat een diëtist er vooral is als hulp bij afvallen, dat is ook zo, maar daarnaast is voeding bij ziekte een belangrijk onderdeel van ons werk. Denk dan aan voeding bij diabetes (suikerziekte), hart- en vaatziekten, COPD, nierziekten, kanker, voedselallergieën en intoleranties, darmaandoeningen of ondervoeding. Maar een diëtist kan je ook goed adviseren bijvoorbeeld als je zwanger bent of veel sport. Ikzelf heb een tijdje in het ziekenhuis gewerkt waar ik voornamelijk mensen hielp met ondervoeding of een risico hierop. Vaak is dit merkbaar door ongewenst gewichtsverlies (afvallen zonder dat je jouw voeding hebt aangepast), dit kan door ziekte komen of bijvoorbeeld door stress. Ondervoeding kan leidden tot ziekte of minder snel herstel bij ziekte.

Als diëtist kijk ik naar het huidige voedings- en leefpatroon en pas mijn advies hierop aan, hierbij rekening houdend met jouw wensen en behoeften. Een goed voedingsadvies is altijd een advies op maat, ieder mens is uniek en daarom is elk advies dat ook. Alleen op deze manier is het haalbaar en heeft het ook op lange termijn effect. Ik als diëtist weet als geen ander, dat eten ook lekker en gezellig moet zijn. Het volgen van een dieet kan soms een moeilijke opgave zijn, je moet telkens nadenken wat je beter wel en niet kunt eten. Dit hoef je niet alleen te doen, een diëtist helpt je hierbij. Bijvoorbeeld door het geven van praktische oplossingen tijdens een feestje of vakantie, het delen van recepten of door een kijkje te nemen in jouw koelkast.

Diëtist word je door het volgen van de 4 jarige HBO voeding en diëtetiek, welke gegeven wordt op vier hogescholen in Nederland (Amsterdam, Den Haag, Goningen en Nijmegen). De titel diëtist is wettelijk beschermd en valt onder de wet BIG. Als diëtist kun je je inschrijven in het kwaliteitsregister voor paramedici. Als een diëtist staat inschrijven in het kwaliteitsregister voor paramedici, kan zij aantonen dat zij voldoet aan de eisen van opleiding, deskundigheid en werkervaring.

Heb je nog vragen over het werk van een diëtist of wil je nog meer weten, vraag dan gerust.