Bananenbrood met frambozen

DSC_0496 (2)

Dit recept is ideaal om te maken als je (over)rijpe bananen hebt die eigenlijk op moeten. Ik vind het heel erg lekker om er nog frambozen aan toe te voegen zodat het brood een fris zoete smaak heeft. Sommige recepten op internet worden bananenbrood genoemd, maar zijn eigenlijk een soort cake omdat daar een lading suiker en boter voor nodig is. Dit brood word gebakken zonder suiker en boter en met volkoren speltmeel en is daardoor stukken gezonder.

Ingrediënten
– 3 rijpe bananen
– 75 gram dadels
– 3 eieren
– 3 eetlepels honing
– 150 gram volkoren speltmeel
– 2 theelepels bakpoeder
– 1 theelepel kaneel
– een snufje zou
– 100 gram (diepvries) frambozen
– 75 gram pure chocolade (liefst 70% cacao of meer)

Benodigdheden
– keukenmachine of sterke blender
– cakebakvorm
– 1 velletje bakpapier
– oven
– 1 mengkom

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Schil de bananen en voeg ze samen met de dadels, eieren en honing. Mix dit tot een glad geheel in een keukenmachine of krachtige blender. Neem en mengkom en meng het volkorenmeel, kaneel, bakpoeder en een snufje zout goed door elkaar. Voeg vervolgens het bananen-eier mengsel toe aan het meel en roer dit goed door. Hak de chocolade in grove stukken of maak gebruik van chocolat chips. Voeg de chocolade en frambozen toe en roer dit voorzichtig door het beslag, zodat de frambozen heel blijven. Maak een velletje bakpapier nat onder de kraan (het is dan makkelijker te vormen) en bekleed de binnenkant van de cakevorm met een laagje bakpapier. Giet en mengsel in de cakevorm en plaats het in het midden van de voorverwarmde oven. Het brood moet ongeveer 35-40 minuten in de oven. De baktijd verschilt per oven en per bak stand. Test daarom altijd met een saté prikkertje of het brood klaar is. Prik de saté prikker in het brood en komt deze er schoon uit, dan is het brood gaar.

Laat na het bakken het brood een beetje afkoelen voordat je het uit het cakeblik verwijderd. Ik vind het altijd fijn om stukken brood in te vriezen zodat het brood lekker vers blijft. Omdat hier geen conserveer middelen aan toegevoegd worden en er vers fruit in het brood verwerkt is, kan het niet heel lang bewaard blijven. Leg het daarom in de koelkast en bewaar het maximaal 3 dagen. In de vriezer kun je het natuurlijk langer bewaren. Het is ook lekker om een sneetje bananenbrood te roosteren in een broodrooster en te eten met plakjes banaan erop!

Bananenbrood