Basisrecept voor granola

Granola is een mengsel van geroosterde (volkoren)granen, noten, pitten en zaden, meestal gezoet met honing. Het is een gezondere versie van de krokante muesli/cruesli die je in de supermarkten kunt kopen. Zelf maken is goedkoper, gezonder (minder suiker) en lekkerder. Lekker om te eten bij yoghurt, kwark of melk eventueel met wat vers of gedroogd fruit erbij. Ook lekker als topping op een smoothie. Als je een voorraadje granola maakt, heb je altijd iets in huis voor een gezond ontbijt.

Ingrediënten
250 gram volkorenvlokken (zoals haver, spelt, gerst of boekweit)
125 gram gemengde ongezouten noten*
125 gram pitten en zaden**
25 gram olie
25 gram honing

* bijvoorbeeld walnoten, pecannoten, amandelen, cashewnoten, paranoten, hazelnoten
** bijvoorbeeld zonnebloempitten, pompoenpitten, gebroken lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, sesamzaad

Optioneel:
2 eetlepels kruiden (zoals kaneel, koek- of speculaas kruiden, cacao)
50 gram gedroogd fruit zoals rozijnen, kokos, cranberries of abrikoos
50 gram stukjes pure chocolade

Bereiden
Verwarm de oven voor op 160°C. Hak eventueel de noten fijn en meng de haver/gerst/boekweit vlokken, de noten, pitten en zaden met de olie in een kom. Strooi dit mengsel uit op een bakplaat bekleed met een vel bakpapier en bak dit 40 minuten. Roer het mengsel iedere 10 minuten goed om. Zet de oven uit en laat het een tijdje in de oven afkoelen. Zorg dat alles voldoende is afgekoeld voordat je het in glazen pot doet. Zo kun je het wel 3 maanden bewaren.