De ultieme veggie burger

Een leuke uitdaging sla ik niet snel af, dus toen ik een mailtje ontving met de vraag of ik het leuk vond een vegetarisch recept te ontwikkelen voor de menukaart van cafe ter Marsch in Rotterdam, ging ik meteen aan de slag! Ik vind het super leuk om nieuwe recepten te bedenken en ik ben dol op vegetarisch eten.

En op hamburgers. Helemaal als deze gezond zijn!

Een keertje vegetarisch bij de avondmaaltijd is lekker, gezond en weer eens wat anders. Wist je dat 55% van de Nederlanders ongeveer 3 dagen in de week vegetarisch eet. Vlees of vis kun je vervangen door ei, champignons, noten, peulvruchten of vleesvervangers. Peulvruchten zijn heel gezond, ze verlagen jouw LDL-cholesterol, bevatten veel voedingsvezels, eiwitten en ijzer. Helaas hebben peulvruchten een beetje een saai imago; maar dat is verleden tijd!  Met deze veggie burgers tover jij in no time een super lekker gerecht op tafel en ze zijn alles behalve saai. Deze burgerse zijn gemaakt van linzen en belegd met veel groenten en een zelfgemaakte tzatziki saus.

Heerlijk op een zomerse dag met een salade of gegrilde groente spiesjes erbij. Makkelijk als je geen zin hebt om uitgebreid te koken.  → kies wel voor volkorenbroodjes, deze bevatten meer voedingsvezels en voedingsstoffen dan een gewoon wit broodje!

Ingrediënten voor 4 burgers:
– een blik linzen (400 gram, uitgelekt 280 gram)
– 1 ei
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 eetlepel volkorenmeel
– 1 eetlepel havervlokken
– peper, zout, paprikapoeder
– 2 rode punt paprika
– 1 avocado
– krulsla
– pittige kiemgroenten
– 4 volkorenbroodjes

Ingrediënten gezonde tzatzikisaus:
– 6 eetlepels magere kwark
– 2 teentjes knoflook fijngehakt
– 1/3 komkommer geraspt
– peper, zout, kneepje citroensap

Bereiden:
• Snipper een uitje en twee teentjes knoflook fijn en bak deze in een beetje olie tot ze glazig zijn.
• Giet ondertussen het vocht van de linzen af prak ze met een vork.
• Voeg hier een eitje, het volkorenmeel, de havermout aan toe en breng op smaak met kruiden zoals, peper, zout, paprikapoeder en chilipoeder.
• Als alles goed door elkaar is gemengd, vorm er dan 4 hamburger schrijven van.  Het klopt dat ze nog een beetje plakkerig zijn, maar tijdens het bakken komt dit wel weer goed.
• Bak de burgers ongeveer 3 minuten aan beide kanten.

Voedingswaarde (per burger)
Energie: 427 kcal
Eiwit: 17 gram
Vetten: 19 gram
– waarvan verzadigd: 2,7 gram
Koolhydraten: 41 gram
Voedingsvezel: 11 gram