Kipkerrie saus


Je mag best een keer een saus eten, zeker als de rest van jouw voedingspatroon gezond is. Maar bij sauzen geldt wel, zelf maken is gezonder. Kant- en klaar sauzen bevatten vaak veel zout en er wordt aangeraden dagelijks niet meer dan 6 gram zout te eten. Daarbij is zelfgemaakte saus veel lekkerder (echt waar!) en je kunt er ongemerkt extra groenten in verwerken. Een echte win-win dus.

Voor 4 personen
– 300 gram ongekookte zilvervliesrijst
– 300 gram kipfilet
– 2 rode paprika
– 500 gram sperzieboontjes
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– verse koriander
– 1 eetlepel kerrie
– 2 eetlepels halvarine (voor de saus)
– 1 eetlepel olie (voor de kip)
– 2 eetlepels bloem
– 300 ml halfvolle melk
– 1 chilipeper (optioneel)

Bereiden
Maak de sperzieboontjes schoon en kook of stoom deze tot ze gaar zijn (ongeveer 12-15 minuten koken, afhankelijk of je ze beetgaar of zacht wilt hebben). Een tip, voeg geen zout toe tijdens het koken want dat schijnt het velletje van de peul taai te maken. Gelijktijdig kun je de zilvervliesrijst opzetten, zilvervliesrijst heeft een kooktijd van 15 minuten. Ondertussen maak je de kip en de saus klaar. Snipper een uitje fijn, pers de knoflook in een knoflookpers (of hak deze heel fijn) en fruit deze in de olie. Snijd de kip in blokjes en voeg deze toe, breng op smaak met wat peper en zout. Als je van pit houd kun je ook een chilipeper meebakken. Voeg dan ook de paprikareepjes toe en roerbak deze een tijdje mee. Als de kip gaar is, maak je de saus klaar. Voeg twee eetlepels vloeibare margarine toe, indien deze gesmolten is, voeg je twee eetlepels bloem toe. Roer dit door elkaar met een garde en voeg beetje bij beetje de melk toe, maar blijf goed doorroeren, de saus bindt zich dan. Breng de saus op smaak met 1 eetlepel kerriepoeder en snipper wat verse koriander over het gerecht.

Voedingswaarde per persoon
530 kcal, 11 gram vet, waarvan verzadigd 2 gram, 74 gram koolhydraten, 30 gram eiwit, 9 gram voedingsvezel