Salade met falafel & hummus chilisaus

Vaak als ik met vriendinnen afspreek, drinken we wat en lunchen we samen. Ik vond het leuk om ze eens iets anders voor te zetten dan belegde broodjes of een stukje taart, dus maakte ik deze falafel salade met avocado en rode ui. Ik hou zooooo veel van falafel. Het is gemaakt van kikkererwten en dat klink niet meteen super lekker, maar gebakken in een beetje olie en op smaak gebracht met een lading kruiden is het zooooo lekker! Echt, ik kan iedere dag falafel eten als het moet. De foto’s zijn nog niet helemaal wat ik hoop dat ze zouden zijn, maar ik probeer mijn perfectionisme een beetje los te laten en gewoon lekkere recepten te blijven delen. Ik bedoel, zo lang als het eruit ziet als een falafel op de foto is het ook wel goed. Ik zal (hopelijk) ooit leren om foto’s te maken zoals ik dat graag zou willen! Maar goed, terug naar de falafel, oftewel mijn gezondere versie van falafel. Normaal gesproken wordt falafel gefrituurd (daar doen we niet aan, ik heb niet eens een frituurpan) en gemaakt met normaal paneermeel. Ik gebruikte zelfgemaakt paneermeel van gedroogd volkorenspeltbrood en gewoon volkorenbrood. Ik bewaar altijd de laatste twee sneetjes van een brood (die eet toch nooit iemand op) en laat ze uitdrogen. Als ze helemaal uitgedroogd zijn stamp ik ze fijn en bewaar ik de kruimels in een potje.

dsc_0162
Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst, het lijkt misschien veel, maar in ongeveer 10 minuutjes heb je deze salade klaar en de hoeveelheid ingrediënten valt heel erg mee. Het zijn veelal ingrediënten die toch al in je keukenkastje staan.

Ingrediënten voor de falafel:
– 1 potje kikkererwten (uitgelekt 240 gram)
– 1 ei
– 2 teentjes knoflook (heel fijn gesneden)
– peper, zout naar smaak
– gedroogde salade kruiden (bieslook, peterselie, ui)
– 1/2  eetlepel komijn
– 2 eetlepels volkoren paneermeel
– olie om in te pakken

Ingrediënten voor de salade:
– 1 zakje salade mix
– 1 kleine rode ui
– 1 avocado

Ingrediënten hummus chili dressing:
– 1 eetlepel extra vierge olijfolie
– 1 eetlepel hummus
– 1 eetlepel chilisaus
– eventueel een beetje water

Bereiding:
– giet het water van de kikkererwten af en spoel ze even af onder de kraan. Prak de kikkererwten helemaal fijn in een grote kom (dit vind ik het beste gaan met het staafje van een vijzel) of gooi ze in een keukenmachine of blender.
– voeg de rest van de ingrediënten toe en roer alles goed door elkaar heen.
– is het nog wat te ‘nat’ kun je nog een eetlepel paneermeel toevoegen.
– maak kleine bollen van het mengsel en druk ze een beetje plat.
– verwarm wat olie in een pan en bak hierin de falafel ongeveer 3-4 minuten aan beide kanten tot ze een beetje kleuren.
– verdeel de sla over de borden en snijd de avocado en ui in reepjes.
– vervolgens maak je de dressing door 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel hummus en 1 eetlepel chilisaus te mengen.
– als de falafel klaar is, verdeel je die over de salade.

dsc_0156
L i e f s    L y n n
b o d y    &    b e a u t y s a l o n    L y v r e