Italiaanse courgette hapjes


Voor I’am a foodie (de auteurs van ‘Eet als een expert’ en ‘Eet als een atleet’) bedacht ik een lekker en gezond feesthapje. Zij gaan namelijk een 3e boek schrijven waarin allerlei tips en recepten van diëtisten en diëtisten in opleiding gebundeld gaan worden. Als alles goed is gaat dit boek 19 september, op de dag van de diëtist gelanceerd worden. Het lijkt mij super leuk om daar een bijdrage aan te mogen leveren, dus ik hoop dat mijn recept bij de auteurs van I’m a foodie in de smaak valt, bij ons thuis in ieder geval wel!

Ik heb al vaker courgetteburgers gemaakt, maar maakte daar nu een feestelijke Italiaanse variant van. Het is lekker en makkelijk hapje voor tijdens een feestje omdat je het vooraf al klaar kunt maken en je het zowel koud als warm kunt serveren. Zelfs de kids vinden dit hapje super lekker.

Ingrediënten voor 15 hapjes
1 courgette
1 ei
50 gram havermout
25 gram boekweitmeel
1 eetlepel Italiaanse kruiden
olijfolie om in te bakken
1 avocado
Een handje spinazie
Een eetlepel (zelfgemaakte) pesto
Een handje cherrytomaatjes
Geraspte kaas, bijvoorbeeld grano pedano
1 eetlepel pijnboompitjes
.
Bereiden

Rasp de courgette boven een grote zeef. Druk met een lepel het grootste deel van het vocht eruit en doe de rest in een kom. Voeg hieraan het ei, de havermout en het boekweitmeel toe. Breng het courgette mengsel op smaak met Italiaanse kruiden en peper. Verwarm ondertussen een scheutje olie in een koekenpan en schep met een lepel kleine hoopjes van het courgette mengsel in de pan. Bak de courgette hapjes aan beide kanten ongeveer 4 minuten tot ze helemaal gaar zijn. Ondertussen maak je de topping door een avocado, een flinke hand verse spinazie en een eetlepel pesto te mengen in een blender of keukenmachine. Snijd ter garnering schijfjes van een handje snoeptomaatjes, rasp een beetje Italiaanse kaas en bestrooi met een paar pijnboompitten.

Succes gegarandeerd.

Voedingswaarde per hapje
100 kcal, 5,8 gram koolhydraten, 2,8 gram eiwit, 6,9 gram vet, waarvan 1 gram verzadigd, 1,4 gram voedingsvezel.